MIJN VERHAAL

Reuma heeft mij een rijker mens gemaakt!

MIJN VERHAAL

Reuma heeft mij een rijker mens gemaakt!

29 november 2009

29 november 2009

Natuurlijk is het groot feest in huize Hekkert. Want ik word 40 jaar! Best oud, vond ik toen. Maar al snel werd ik gerustgesteld: “Het leven begint pas echt bij 40!” Waren de troostende woorden van mijn familie en vrienden die de feestelijkheden bijwoonden. Onder de genodigden waren een heel aantal 40-plussers, dus die konden het weten!

10 december 2009

10 december 2009

Maar toen ik twee weken na de feestelijkheden pijn kreeg in mijn arm. En daarna ook in mijn schouder, gevolgd door pijn en stijfheid in mijn rug en borstkas, begon de twijfel toe te slaan…… En kwam bij mij de prangende vraag steeds vaker naar boven. Want wat voor leven is dat dan, wat pas begint op je 40e?

21 oktober 2010

21 oktober 2010

Mijn man en ik zitten bij de reumatoloog. In de weken ervoor heb ik verschillende onderzoeken gehad en vandaag krijgen we de uitslag te horen. Mijn arts vertelt dat ik een vorm van reuma heb. De naam ervan kan ik nauwelijks uitspreken en hij schrijft het voor mij op een memoblaadje. Ook biedt hij aan om een afspraak te maken met de reumaconsulent. Op dat moment ben te overdonderd om hierover na te kunnen denken. Eenmaal thuis, bel ik mijn moeder en mijn leidinggevende. Dan pas begint het echt door te dringen en komen de tranen.

Mijn wereld stort in. In de maanden erna draaien mijn hersenen overuren en slaan de twijfels toe. Kan ik nog wel blijven werken? Beland ik in een rolstoel? Hoe moet dat met de zorg voor mijn kinderen? En wat heeft mijn man nou aan een partner die chronisch ziek is en altijd moe? In die periode was ik volledig kwijt waar mijn levenswaarden lagen. Mijn wereld stond op z’n kop. Het heeft best lang geduurd om dit proces te doorlopen. Om weer een beetje vertrouwen in mijn lijf te krijgen en weer naar de toekomst te durven kijken.

31 oktober 2012
31 oktober 2012

Het omslagpunt kwam voor mij nadat ik symbolisch afscheid nam van mijn gezonde lichaam. Ik realiseerde me dat mijn lichaam voor altijd ziek zou zijn. Dit accepteren was voor mij de sleutel voor het beëindigen van de vechtfase. Door de heliumballon – die symbool stond voor mijn gezonde lijf – los te laten, zette ik een punt achter het vechten. Er kwam meer rust en het lukte mij om weer te kijken naar wat er nog wel mogelijk was.

Vanaf dat moment lukt het me steeds vaker om weer zelf achter het stuur te kruipen. Ik heb weer de regie op mijn leven te pakken. En nee, dat betekent niet dat het altijd makkelijk is. Dat ik nooit meer pijn heb. Dat mijn leven weer is, zoals voor de reuma. Juist niet! Ik ben me nu veel meer bewust van wat ik leuk vind, waar ik energie van krijg en hoe ik anderen kan helpen.

Reuma heeft mij een rijker mens gemaakt!

En dat gun ik jou ook! Mag ik je helpen?