Hoeveel dennenappels heeft Long-Covid?

Margriet Hekkert

20 augustus 2021

We zitten op een grijze fleecedeken. Samen, wij met z’n tweeën. Zij heeft Long-Covid, ik heb Sarcoïdose. We begrijpen elkaar, maar zij begrijpt haar lijf niet meer.
 
Ze is moe, kortademig, uitgeput. Moest stoppen met revalideren omdat haar longen kapot zijn. Zit continue in het ‘rood’. En daarom zitten we samen, op een dekentje, op een prachtige plek in het bos. De zon schijnt zacht door het bladerdak heen. In de schaduw is het aangenaam vertoeven.
 
Ik vraag haar of ze de Lepeltheorie kent. Ze antwoord ontkennend.
 
Ik verzamel twaalf dennenappels en leg ze op de deken. “Dit zijn 12 energiepakketjes. Als je goed geslapen hebt en fris en fruitig wakker wordt, dan heb je 12 dennenappels tot je beschikking.”
Ik vraag haar hoe ze afgelopen nacht geslapen heeft. “Niet zo goed, best wel slecht eigenlijk” zegt ze.
“Hoeveel dennenappels heeft je dat gekost?” vraag ik haar. Ze antwoord “3”.
Ik haal 3 dennenappels van de stapel, er liggen er nu nog 9.
 
“En toen, wat deed je toen?” Ze zegt “opstaan uit bed”. Het kost haar 1 dennenappel. Douchen kost haar nog eens 3 dennenappels en ontbijten 1 dennenappel.
 
Daarna reed ze met de auto naar mij toe. Dat kostte haar geen extra energie. Het stukje wat we net gelopen hebben was goed voor 2 dennenappels.
 
Nu rusten we samen uit. Zittend op de grijze deken, met koffie en een mooi gesprek. Het levert haar weer 1 dennenappel op.
 
Ondertussen is het half 11. Er zijn nog 3 dennenappels over voor de rest van de dag.
Vanmiddag komen haar kinderen thuis. Daar wil ze graag aandacht aan geven, maar die kosten minstens 3 dennenappels. Wat nu?
 
Ik merk aan haar dat ze inziet dat ze op deze manier niet over gaat komen met haar energie. Dat ze meer van zichzelf vraagt dan wat er nu mogelijk is. Het zet haar aan het denken:
Over het inplannen van de dingen die je gaat doen en over energie reserveren voor de dingen die voor jou belangrijk zijn.
 
Een paar dagen later spreek ik haar weer, via de app. Het is kwart over twee in de middag. Ik vraag haar hoe het gaat.
“Ik lig nu even op bed. Dennenappels opnieuw verdienen👍🏻”, typt ze.
 
 
Tijdens deze mooie ontmoeting ontstonden er hele gave plannen. Om met HoutMoed aan de slag te gaan met een groep van 5 á 6 andere Long-CoFitters. Om te leren over energie en dennenappels en nog veel meer.
 
Gaaf toch!
Meer weten over de plannen en ontdekken of het iets voor jou is? Stuur me dan een bericht.